Gamalost,_rømme_tyttebær.jpg

UMMMMAMI!

Visste du at

うまみ Umami betyr ganske enkelt deilig smak. Den japanske kjemiprofessoren Ikeda gav smaken navnet umami i 1907; han forsket på sjøgress ved det keiserlige universitet Tokyo, og smaken konsentrert og gjenkjent i glutamat krystaller var smaken ‘deilig’ til forskjell fra salt, søtt, surt og bittert.

Ikeda etablerte smaksforsterknings (msg monosodium glutamat) foretaket Ajinomoto,  i en videreføring av sin vitenskaplige oppdagelse av den kjemiske konsistensen av frie eller frigjorte protein bestanddeler som samspiller så deilig med våre smaksløk mottakere.

Kineserene har i 3000 år hatt smaks benevnelsen  

鲜味 xianwei -deilig smak -naturligvis....Tegnet xian 鲜består av tegnet for fisk og geit. Koker man det godt frigjøres glutamatene til symfoniske smaksopplevelser slik mennesker til alle tider har opplevd og nydt, fra morsmelken til grønn te, fra tomater og erter til roquefort og gamalost.

Tekst: Rigmor Johansen 

 

Gamalosten er frimodig og klar til symfonisk samspill med neste munnfull. Osten er full av proteiner og frie glutamater. Til eldre osten er til meir umamismak.

Nam nam!